Hetedikesek a Felvidéken

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A jánosházi Szent Imre Általános Iskola 7. osztályosai a Felvidéken

Iskolánk 7. osztályos tanulói a Határtalanul-programnak köszönhetően 3 napot tölthettek a Felvidéken 2024. március 25-27. között.

Hétfőn a kora reggeli órákban indultak a várva várt kirándulásra. A helybeli idegenvezetők sok érdekességet meséltek a Felvidék történelméről, földrajzáról.

Első megállójuk Deáki volt, ahol a tündéri Magda néni mutatta be nekik a román kori, egykori bencés kolostorhoz tartozó templomot. Nemcsak a bencések életéről, hanem a magyar szentekről, s a trianoni békediktátum utáni időkről is élvezetesen, szívbe markolóan mesélt a figyelmes hallgatóságnak. A következő állomás Galánta volt, Kodály Zoltán gyermekkorának helyszíne. Ezen a napon Nagyszombat volt az utolsó megálló, ahol a belvárosi séta során megismerkedtek a város nevezetességeivel. A kora esti órákban érkeztek meg a szállásukra, s a jóízű, bőséges vacsora után a játéké volt a főszerep.

A második napon délelőtt a csejtei várban tettek látogatást, majd délután a trencséni várat hódították meg, gyönyörködhettek a csodálatos panorámában.

A harmadik napon egy galántai mezőgazdász vállalkozását, majd a 70 éves Kodály Zoltán Iskolát látogatták meg. Túrát tettek a dévényi várromhoz, amely ezer éven át volt Magyarország nyugati kapuja. Ezt követően tovább utaztak Pozsonyba. A városnézés során útba ejtették a Szent Márton dómot, az Érseki Palotát, az Óvárosházát, megtekintették a Roland- kutat és a Mihály-kaput, illetve a várat is. Ezt követően egy kis szabadidő következett. 

Szerdán a kora esti órákban fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek haza a boldog hetedikesek. Izgalmas és mozgalmas volt a három együtt töltött nap.

A programhoz a pénzügyi feltételeket a Határtalanul!- program keretében az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatta. Az elnyert támogatás összege: 1.779.042.- forint, pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-001875.