Nagyböjti lelki nap iskolánkban

Nagy öröm volt számunkra, hogy két év kényszerszünet után újra nagyböjti lelki napot tarthattunk iskolánkban. Vendégünk Kálinger Roland tábori lelkész volt, aki a gyerekek nem kis meglepetésére katonai egyenruhában érkezett. A szentmise prédikációjában utalt arra, hogy már egy mustármagnyi hittel nagy jót tudunk cselekedni. Feltette azt a fontos kérdést, kit is kell szeretnünk. A helyes válasz: ha a jó Istent szeretjük, akkor már mindenkit tudunk szeretni. Embertársunk ezt onnan érzi, ha segítünk neki, vagy éppen szót fogadunk a szüleinknek. Biztatott bennünket, hogy szívünk szeretetével és hitével sok jót cselekedjünk. Ahhoz, hogy a világ jobb legyen, nekünk kell jobb embereknek lennünk. Azt kérte tőlünk, váljunk nagyon jó emberekké.

A szentmisét követően először a kicsikhez, majd a nagyokhoz szólt Rozsé atya. Megtudtuk, hogy a világban a béke a legértékesebb, ez a feltétele a családnak, a szeretetnek, az egészségnek, az iskolába járásnak. Most sajnos csak egy határ választ el bennünket a háborútól. Pedig minden katona igazi feladata megvédeni és fenntartani a békét. A keresztény ember legfontosabb fegyverei: a hit, Isten áldása, az ima, a gyónás, a szentségek felvétele, a jócselekedet, a szeretet gyakorlása. Jó embernek lenni nem könnyű, de erre kell törekednünk. A béke magunkban kezdődik. Gyermekként a szorgalmas tanulással, a jövőre való felelős felkészüléssel tehetünk sokat a békéért. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy imádkozunk a békéért, vigyázunk saját környezetünkre.

Rozsé atya személyes hangvételű, humorral gazdagon fűszerezett előadása nagy hatást gyakorolt a gyerekekre. Olyan érdekességeket is megtudhattunk róla, hogy katonaként kiválóan lő, de például futni és repülni nem szeret. Izgalmas volt, amikor megnézhettük fegyvereket, felpróbálhattuk a katonai felszerelést, pl. a golyóálló mellényt.

A nap során, míg a kicsik Rozsé atyával találkoztak, felsős diákjaink elimádkozták a Gyermekek keresztútját a békéért. Kértük a jó Istent, hogy a háborútól szenvedők vigaszra, reményre és megértő emberekre találjanak.

Köszönjük Déri Péter plébános úrnak, hogy találkozhattunk Rozsé atyával és megismerhettük hiteles életpéldáját. Ajándék volt számunkra, hogy a délelőttöt velünk töltötte Marton Balázs, a Szombathelyi Egyházmegye jánosházi származású kispapja is.

Fotó: Szabó Judit