Föld napja

Az első Föld napját egy amerikai egyetemista kezdeményezte 1970-ben. Felemelte szavát a természetért és több mint 20 millióan csatlakoztak hozzá. Ennek eredményeként az USA-ban szigorú törvények születtek a víz és levegő védelmében; új környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át az ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Így lett a Föld napja április 22.

20 évvel később a kezdeményező amerikai egyetemista és barátai felhívták a figyelmet az ökológiai válságra (ipari szennyezés, bioszféra pusztulása, ózonlyuk, savas eső, üvegházhatás, veszélyes hulladékok, túlnépesedés, erdőirtás, óceánok szennyezettsége…) és kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a KÖRNYEZET ÉVTIZEDEKÉNT közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Magyarországon a felhívásra megalakult a Föld Napja Alapítvány.

Jelmondatuk:  „ Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Céljuk a szemléletformálás.

Hogyan lehetséges?

Példamutatással. Ez kezdődik a családokban, aztán az óvodákban, iskolákban folytatódik. Meg kell tanítanunk gyermekeinknek a környezet védelmének fontosságát. Hogyan? Meg kell szerettetni az élő természetet: kiránduljunk sokat; csodálkozzunk rá a természet adta szépségekre, egy nyíló virágra, virágba borult fákra, a napon sütkérező gyíkocskákra, a lassú csigákra, az úszkáló halacskákra vagy a magasan szálló madarakra.

Ha valamit megszeretünk, vigyázunk rá!

  • Nem szemetelünk…
  • Spórolunk az energiával…
  • Feleslegesen nem vásárolunk….
  • Szelektíven gyűjtjük a hulladékot….
  • Nem tördeljük a faágakat…
  • Nem dobjuk ki a megunt házikedvencünket…és sorolhatnánk ezeket az aprónak tűnő dolgokat, de ha betartjuk, sokat teszünk környezetünkért.

2021. április 21-én néhány fotóval szeretnénk a figyelmet a természet szépségeire irányítani. A fotókat 7. és 8. osztályos tanulók készítették, hogy megörvendeztessenek mindenkit!

„ Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan !”