Pénz7

2020. március 2-6-ig rendeztük meg iskolánkban tanévünk első témahetét. A Pénz7 pénzügyi vállalkozói témahét programjába kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A különböző tanórákon életkoruknak megfelelően ismerkedtek a pénz világával.

A legkisebbek „kutyaperselyt” hajtogattak és szép rajzokat készítettek pénzzel kapcsolatos szólásokról, közmondásokról. A legnagyobbaknak a K&H Bank munkatársa, Marton Zsolt tartott előadást az ifjúsági bankkártyák kiváltásáról, használatáról, előnyeiről.

Csoportmunkában családi költségvetést készítettek, szituációs játékokat játszottak, KAHOOT feladatokkal bővítették ismereteiket. Érveltek a vállalkozásindítás mellett, illetve ellene. 

Közelebbről megismerkedhettek a kamat, a hitel, a THM fogalmával. Matematikaórán számításokat végeztek lakásvásárlás, lakáshitel, befektetések, részletfizetés témakörökben, családi kirándulás költségvetését tervezték meg, gyakorolták az euró átváltást.

Történelemórán manufaktúra alapítással, a munkamegosztás tervezésével élhették át egy klasszikus vállalkozási forma létrejöttét.

Angolórán vásárlással kapcsolatos kifejezéseket gyakoroltak, szituációs játékokat játszottak, fizetőeszközként font játékpénzt használtak.

Szókincsüket bővítve, egymással versengve gyűjtöttek magyarórán pénzzel kapcsolatos szólásokat, közmondásokat, amit később activity-vel mutattak be egymásnak. A legügyesebbek verset írtak a pénzről.

Földrajzórán megismerkedtek a tanult országok valutáival, gyakorolták az átváltást. Régi, már használaton kívüli forint papír- és fémpénzt is hoztak a gyerekek otthoni gyűjteményekből.

Énekórán kiderült, hogy számtalan pénzzel kapcsolatos dalt tudnak összegyűjteni és elénekelni.

A program zárásaként az iskola folyosóján kiállítás nyílt azokból az alkotásokból, melyeket a rajzórákon készítettek. Szebbnél szebb munkák mutatják be, hogy milyen pénzeket, bankkártyákat terveztek.

Sok programmal, tartalmasan telt a projekthét.

Keresztesné Mészáros Gertrud