Éneklő Ifjúság és népdaléneklő verseny

A jánosházi Szent Imre Általános Iskola 2018. május 22-én immár 21. alkalommal rendezte meg az Éneklő Ifjúság Kórustalálkozót Nagy Béla Lászlóné tanárnő lelkes szervezésének köszönhetően. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bodorkós Imre plébános úr, Böjti Balázs káplán atya. A program kezdetén dr. Balás Endre jegyző úr köszöntötte a vendégeket. Megnyitójában Kodály Zoltán zenepedagógust idézte: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” Édesanyánk dallal csitított bennünket, a közösségben éneklés pedig meghatározó élmény a résztvevők számára életútjuk során. Hála a népdalgyűjtőknek, hogy ma is kifejezhetjük örömünket, bánatunkat, hűségünket. Köszönettel tartozunk a diákokat felkészítő nevelőknek, dicséret illeti a tanulókat, akik vállalták a próbák nehézségeit és fáradalmait.

A Kórustalálkozón fellépett celldömölki Városi Általános Iskola és a Berzsenyi Dániel Gimnázium, a gógánfai Fekete István Általános Iskola, a Gersekaráti Általános Iskola és a házigazda Szent Imre Általános Iskola kórusa.

Az énekkarok bemutatkozását a kistérségi népdaléneklő verseny követte, majd a fellépők izgatottan várták a zsűri értékelését, minősítését. Gulyásné Németh Eszter és Pilnay Sándorné mesterpedagógus szaktanácsadók munkáját Süle Ferenc karnagy úr és Raffay Katalin tankönyvszerző segítette. Elismerő szavakkal méltatták a kórusok és énekesek munkáját, hasznos tanácsaikkal segítették őket. A celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és a Szent Imre Általános Iskola eredményesen pályázott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által kiírt pályázaton, így a két kórus a KÓTA minősítését is kérte. Az előadott műsorszámokat a zsűri nagy örömünkre ezüst minősítéssel értékelte.

A találkozó hangulatát emelte a celldömölki gimnazisták kisegyüttese, akik szívesen mutatták meg tudásukat a kisebbeknek. A Jánosházi Önkormányzat támogatásának köszönhetően közös ebéd várta a résztvevőket, a Szent Imre Általános Iskola Szülői Közössége a fellépők díjazását segítette.

A találkozó hűen igazolta Kodály Zoltán gondolatát: „Az ének a lélek megtartóereje, azért van, hogy a szív el ne hervadjon.”

Molnár Terézia

Fotók: Varasdi Bálint, Varga Márk